Apa itu Galangal?

Sekiranya anda pernah bertanya-tanya mengapa anda tidak dapat membuat hidangan Thai kegemaran anda di rumah atau membuka rahsia mengapa kari Indonesia begitu sedap, anda mungkin ingin belajar mengenai lengkuas. Seorang ahli keluarga rimpang, bersama dengan halia dan kunyit, ini adalah sayur-sayuran akar yang penuh dengan rasa dan sesuai untuk menggayakan sup, sos, dan hidangan tradisional Asia Tenggara yang lain.

Lengkuas dan halia kelihatan sangat mirip pada pandangan pertama, tetapi kulit lengkuas lebih halus dan pucat, ditambah bahagian dalamnya boleh berubah dari putih hingga merah jambu hingga kuning. Galangal lebih keras daripada halia, dengan tekstur dalaman dan pulpa yang tegas. Perbezaan terbesar adalah rasa: Galangal memiliki rasa yang dapat digambarkan sebagai sitrus, bersahaja, dan astringen, sementara halia pedas dengan sedikit rasa manis. Kedua-duanya mungkin kelihatan serupa, tetapi perbezaan tekstur dan rasa ini tidak dapat ditukar ganti.

Galangal adalah ramuan umum dalam masakan Thai, Malaysia, dan Indonesia. Di kebanyakan resipi Asia Tenggara yang memerlukan halia, jika anda menggunakan lengkuas, anda akan merasakan rasanya lebih sesuai dengan apa yang anda dapati dalam hidangan restoran kegemaran anda. Oleh kerana ia mempunyai tekstur keras dan pulpa, lengkuas dapat dikupas dan diparut halus untuk digunakan dalam kentang goreng dan hidangan kering atau hanya ditambahkan dalam kepingan penuh ke dalam hidangan yang dimasak seperti sos dan kari. Ingatlah untuk membuang kepingan sebelum dihidangkan untuk mengelakkan lengkuas berserat.

Kadang-kadang anda akan menemui lengkuas yang disebut jahe Siam atau jahe Thailand, jadi perhatikan label ketika berbelanja. Anda boleh menemui lengkuas di kedai runcit yang lengkap, tetapi peluang terbaik anda untuk mencarinya adalah di kedai runcit Asia. Lengkuas boleh dibeli segar (yang lebih disukai) tetapi anda juga boleh membuatnya kering dalam bentuk kepingan atau dalam bentuk serbuk.

Kandungan Berkaitan:

  • Thai Basil vs Basil: Apa Perbezaannya?
  • Resepi Malaysia Terbaik Kami
  • Resipi Thai Paling Popular Sedia dalam 45 Minit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *