Dada Ayam Dengan Sage Segar

Nota Pengarang

Resepi dada ayam ini adalah dari Trattoria oleh Patricia Wells. Saya menambahnya kerana ia sangat sesuai dengan resipi Lemon Risotto yang saya siarkan. Lebih-lebih lagi, ia sangat mudah dengan banyak rasa lemon. —JulieBee

Nota Dapur Uji

Saya benar-benar akan berhenti bercakap tentang dapur saya tidak lama lagi.

Tetapi buat pertama kali dalam kehidupan memasak saya, saya dapat memasak ayam di atas dapur tanpa ia melekat pada kuali dan memusnahkan semua harapan dan impian saya, atau sekurang-kurangnya yang berkaitan dengan ayam, di depan mata saya. Saya telah memilih untuk mempercayai bahawa ini bukan tentang kegagalan saya sebagai seorang tukang masak, atau ketidaksabaran saya yang tidak terkawal ketika datang untuk membalikkan daging sebelum tiba masanya, dan sebaliknya tentang kegagalan dapur saya sebelum ini untuk memanaskan sesuatu secara sekata.

Hanya bekerja dengan saya dalam khayalan ini, kerana ia membawa ke suatu tempat.

Walaupun saya sering mencemuh dada ayam tanpa tulang, saya melihat beberapa yang begitu indah di pasar tani Bethesda pada hari Ahad sehingga saya terpaksa mengambilnya. Ini membawa kita ke Dada Ayam dengan Fresh Sage, yang serta-merta menarik pada beberapa peringkat. Pertama sekali, ia diadaptasi daripada resipi Patricia Wells, yang boleh dikatakan sinonim dengan dijamin-mudah-ilahi; ia melibatkan bijak, salah satu herba kegemaran saya dan terdapat beberapa bahan lain untuk dikacau di sini.

(Bonus: poster kami, JulieBee, menggunakan perkataan “lebih-lebih lagi” dalam menerangkan kelazatan lemonnya; Saya suka resipi yang menggunakan kata keterangan!)

Perkara pertama yang anda akan perhatikan ialah panggilan untuk apa yang kelihatan seperti bilangan daun bijak yang berlebihan. (Adakah hanya saya atau adakah terdapat kekurangan sage di pasaran tahun ini? Saya perhatikan ini sepanjang tahun di LA, di mana pada masa ini lebih mudah untuk mendapatkan ganja perubatan beberapa hari daripada kumpulan berbulu herba ini, dan trend ini berterusan di DC, di mana saya terpaksa berpuas hati dengan satu kumpulan yang sunyi daripada wanita herba, yang kelihatan benar-benar sakit hati dengan kesedihan saya yang kurang bijak tetapi menyalahkan pelanggan penimbunan bijak terakhir.) Jangan risau–jika anda mendapat yang besar yang bagus sekumpulan anda akan mempunyai banyak untuk resipi ini.

Oleh itu, sebaik sahaja anda mendapat minyak zaitun dan mentega anda, letakkan dada ayam anda yang cantik di sana (semoga dibeli daripada orang yang menternak burung berperisa yang sangat baik, ia akan memberi perbezaan di sini) dan biarkan mereka mendesis. Adakah anda tergoda untuk mengubahnya terlalu awal? Tolong hentikan itu.

Sebaik sahaja anda telah memusingkan payudara, selitkan daun bijak anda di bawah dan dekat (berbanding dengan “sekitar” yang tidak begitu spesifik yang dicadangkan oleh resipi) dan berhati-hati supaya anda tidak terlalu memasaknya. Saya sedar ini boleh menjadi tarian yang sukar (salah satu payudara saya tidak akan habis di tengah) jadi jika anda mempunyai daging yang gemuk, anda mungkin ingin menghabiskannya di dalam ketuhar.

Pengurangan sos tidak mengambil masa dan benar-benar meningkatkan hidangan ini, sedikit kebaikan limau yang diselitkan akan semua lemak mentega yang penting. Anda sebenarnya boleh melangkau sedikit mentega yang terakhir jika anda mahu, tetapi tolong jangan berikannya kepada saya. —Jestei

 • Ujian Dapur-Diluluskan

 • Masa persediaan
  45 minit
 • Masa masak
  20 minit
 • Hidangkan
  2 hingga 4
bahan-bahan

 • 4

  dada ayam tanpa tulang dan tanpa kulit (atau potongan)


 • 3 sudu besar

  jus lemon

 • 28

  daun sage segar


 • 3 sudu besar

  minyak zaitun extra-virgin

 • 3 sudu besar

  mentega tanpa garam

 • 2 sudu teh

  garam laut
 • Lada hitam yang baru dikisar, secukup rasa

Arah
 1. Perap ayam dengan jus lemon, sage dan minyak zaitun selama 30 minit. Lemon di sini memberi rasa dan melembutkan ayam.
 2. Selepas 30 minit keluarkan ayam dan keringkan. Tapis perapan dan ketepikan. Simpan daun sage secara berasingan dan ketepikan.
 3. Dalam kuali besar, cairkan mentega dan 2 sudu besar minyak zaitun sehingga panas dan berbuih. Masukkan dada ayam licin ke bawah dan masak sehingga perang sekata, kira-kira 5 minit (masa memasak akan menjadi lebih singkat jika anda menggunakan potongan daging). Balikkan payudara dan perasakan dengan garam dan lada sulah. Masukkan daun sage yang telah dikhaskan di sekeliling ayam dan masak sehingga ayam berwarna perang di bahagian bawah tetapi masih berair, kira-kira 5 hingga 10 minit lagi. Jangan hanguskan orang bijak.
 4. Keluarkan ayam ke dalam pinggan dan perasakan bahagian kedua dengan garam dan lada sulah. Taburkan daun sage di atas dan masukkan juga hirisan limau ke dalam pinggan. Tutup longgar dengan kerajang. Buang sebarang lemak dari kuali. Masukkan perapan limau yang dikhaskan ke dalam kuali dengan api besar. Kurangkan menjadi sayu, masukkan sudu mentega, dan tuangkan ke atas ayam. Layan secepat mungkin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *